Toamnă, te iubesc!
Dragă toamnă, te iubesc!
Eu am multe să-ţi vorbesc
Şi acum te-aştept să vii
Pe covoare argintii.
Frunzele în zbor să număr
Şi să-mi cadă-ncet pe umăr,
Iară vântul pe-aripi line
Să ajungă pân’la mine.
SAVIN SIMINA
clasa a V-a
Grupul Şcolar Dumeşti
Ploaia
Toamna mi-a ieşit în cale
Astăzi când veneam din vale;
Mă grăbeam s-ajung acasă
La frumoasa-împărăteasă
Ce-o aflasem într-un basm
Şi-l citeam cu-entuziasm.
M-am oprit din drumul meu
Fiindcă îmi era prea greu
Să răzbesc prin vânt şi ploaie
Care crengile le-ndoaie.
Însă ploaia s-a oprit,
Iară eu, în pas grăbit,
Setea mi-am astâmpărat
Când basmul l-am terminat.
ROBERT MĂLAI -MARE
clasa a VII-a A
Grupul Şcolar Dumeşti
Natura, toamna
Afară-i toamnă. Soarele este mai palid şi, parcă, este mai trist de ceva vreme şi se ascunde printre norii cenuşii plini de apă. Vântul, ceva mai tare şi mai rece decât până acum, suflă peste satul liniştit de lângă pădurea tânără din apropiere, care-şi scaldă crengile în oglinda râului ce o străbate.
Trunchiurile copacilor, pictaţi în culori felurite de toamna instalată la noi, sunt îngropaţi parcă în stratul de frunze, care se îngroaşă la fiecare adiere a vântului.
În grădina bunicii, florile multicolore şi parfumate şi-au plecat fruntea, primind sărutul otrăvit al brumei. Fructele mari şi zemoase sunt culese cu grijă de copii, veseli că se pot căţăra în voie pe ramurile încărcate de rod ale copacilor.
Văzduhul este plin de păsările ce au pornit în drumul lor lung spre alte meleaguri, mai calde, unde să-şi petreacă iarna. În grădina casei, un stol de vrăbiuţe se agită întruna şi fac o gălăgie asurzitoare. Au găsit ceva de mâncare şi sunt în continuă mişcare: ciugulesc, ţipă, fug speriate, se întorc şi iar ciugulesc, apoi iar zboară. Au treabă, nu glumă!
ADI- ILIE DULGHERIU
clasa a VII-a A
grupul Şcolar Dumeşti
A sosit toamna!
Toamna roadele se-adună,
Vântul tot mai tare sună,
Pe câmpii se-aşează bruma
Iară frunza cade-ntruna.
Eu m-am aşezat în prag
S-aştept toamna cu mult drag
Şi-a adus cu mult alai
Covor galben sus pe plai.
Fructe multe şi zemoase
Avem peste tot în case;
Dar aştept ca după-un timp
Să vină alt anotimp.
DRUMEA ANDREEA
clasa a V-a
Grupul Şcolar Dumeşti
Toamna
Afară era rece şi umezeală. Soarele galben de toamnă topea aburii ce plutiseră în cursul nopţii peste tot în jur pe plante, transformându-i în picături de cristal. Copacii deja au început să-şi dezbrace haina lor colorată în diferite nuanţe şi se aşternea într-un covor ce foşnea plăcut când păşeai pe el. Numai brazii, ceva mai mândri şi egoişti, nu renunţau la veşmântul lor verde şi nu îşi aduceau contribuţia la îmbogăţirea registrului cromatic al stratului multicolor care creştea în grosime. Mândri de haina lor mereu verde, rămâneau ţanţoşi, privind cum, treptat, semenii lor erau despuiaţi de podoaba ce şi-o purtaseră şi ei cu mândrie o vară întreagă.
Lumea păsărilor este în continuă agitaţie. Pe unele le vedeam în stoluri lungi plecând în alte ţinuturi, mai calde, într-un drum lung şi greu. Altele, nepăsătoare de răcirea vremii, rămâneau să petreacă alături de noi iarna ce urma să vină.
Aplecându-mă să ridic o frunză ce avea o culoare interesantă, am observat o mulţime de furnici aflate încă într-o agitaţie ameţitoare în căutarea ultimelor provizii înainte de căderea primilor fulgi de nea. Mi-am amintit de balada lui La Fontaine şi mă uitam în jur după greieraş. Nu l-am zărit printre multitudinea de frunze căzute, dar, de ceva vreme, nici nu-şi mai făcea simţită prezenţa prin cântecul său. Vremea rece de afară l-a îndemnat, probabil, să se retragă într-un loc mai călduţ. Sub un stejar bătrân din poieniţa de la marginea pădurii, două veveriţe căutau de zor ghindă printre frunzele frumos dantelate şi colorate căzute din abundenţă.
Frumuseţea toamnei este unică. Nimeni din jur nu trăieşte sentimentul tristeţii sau al nostalgiei. Doar eu constat că vremea a mai închis un cerc, însă, când mă gândesc la frumuseţile şi farmecul iernii care va veni în curând, încerc un alt sentiment: de bucurie.
DINCĂ TUDOR-IOAN
clasa a VII-a A
Grupul Şcolar Dumeşti
Toamna
Toamnă, toamnă, bine te-ai întors!
Noi te-aşteptăm cu fructe în livezi
Şi poame-n vii, cu mustul stors,
Cu frunze aurii să ne distrezi.
Pe cer, grăbite păsări călătoare
Pleacă, spre alte zări călătorind,
Iar doamna noastră-nvăţătoare
Ne-ntâmpină în prag zâmbind.
ANDREEA - CORINA CEORNEA
clasa a V-a
Grupul Şcolar Dumeşti
Dragă toamnă
Doamnă Toamnă, dragă-mi eşti
Fiindcă tu îmi spui poveşti,
Tu pictezi natura toată
În culoare pastelată.
Ne aduci, aşa, ca veste
Un parfum ca de poveste,
Tot ce-i mai frumos pe lume
Dintre crai şi dintre zâne
Şi ne bucuri, cum se ştie,
Întreaga copilărie.
ALEXANDRU ANDRONACHE
clasa a VII-a A
Grupul Şcolar Dumeşti
Şcoala Lunca Cetăţuii, judeţul Iaşi, ISSN 2246 -9478 / Director fondator: George Bădărău
miercuri, 30 noiembrie 2011
marți, 29 noiembrie 2011
Expoziţie de pictură online - Elevi de la Şcolile Lunca Cetăţuii şi Dumeşti
Surugiu Iolanda, clasa a V a, Şcoala Lunca Cetăţuii
Savin Simina, clasa a V a, Dumeşti
Şalariu Theona, clasa a V a, Lunca Cetăţuii
Savin Simina, clasa a V a, Dumeşti
Şalariu Theona, clasa a V a, Lunca Cetăţuii
Mălai -Mare Robert, clasa a VII a, Dumeşti
''Pastel de toamnă''- concurs de literatură, artă plastică şi întreceri sportive
26 noiembrie 2011, Dumeşti. Concurs de literatură, artă plastică şi întreceri sportive, în parteneriat cu Şcoala Lunca Cetăţuii. Au participat elevii: Butacu Iuliana, Dediu Ana -Luiza, Butnaru Adelina, Puşcaşu Raluca- Elena, Şalariu Theona, Surugiu Iolanda, Neagu Alina - Florina, Boariu Mădălina -Elena, Hoamea Teodora, Cernat Iulian, Damian Ioana, Enea Ştefan, Enea Mihai, coordonaţi de profesorii: Lăzărescu Cezar, Târşa Ioan, Stângaciu Dorel, Manolache Ovidiu, Bădărău Gheorghe. Elevii şcolii noastre au primit numeroase diplome şi aplauze, iar la întoarcere au vizitat Mănăstirea Galata, unde au conversat cu o măicuţă. Aşteptând formularea subiectelor...
Prima tentă de culoare
Oare cum să încep?
E fascinantă lumea artiştilor...
Privind pictura de la înălţime
E o zi minunată pentru mine...
Prima tentă de culoare
Oare cum să încep?
E fascinantă lumea artiştilor...
Privind pictura de la înălţime
E o zi minunată pentru mine...
marți, 22 noiembrie 2011
Semne de toamnă
foto: Nechita Gabriel, clasa a VIII a B
Azi încep să cadă frunzele
Copacii nu mai sunt veseli
deoarece iar le cad frunzele.
Prima frunză căzută înseamnă
că a venit toamna.
Copiii sunt veseli ştiind că vine
mai repede anotimpul frumos.
Azi în pădure am văzut
florile îngheţate sub covorul
adormit.
O floare mai era în viaţă,
Voiam s-o rup dar se transforma în anotimpul
toamna.
Apoi un cântec de spiriduş se auzi
şi florile se dezgheţau ca să danseze cu el
până când toamna mi-a dat lacrimi
de bucurie...
PUŞCAŞU ELENA-RALUCA
clasa a V a B
Emoţie de toamnă
vineri, 18 noiembrie 2011
Început de toamnă
foto : Nechita Gabriel, clasa a VIII a B
Era septembrie. Soarele mângâia pământul amorţit. Razele erau din ce în ce mai palide. Marea de verdeaţă se îngălbenea. Peste coroanele copacilor, adia vântul tomnatic, scuturând frunzele multicolore, ca să ofere pământului un covor pufos. Vietăţile se grăbeau să adune cu hărnicie provizii pentru iarnă. Păsările călătoare plecau vâslind în înălţimi pe cerul trist, spre locuri mai călduroase,lăsând în urmă cuiburi şi locuri unde au stat în anotimpul cald. Aşa şi noi copiii ne-am luat rămas bun de la vacanţă, de la amici, colegi, rude şi vecinii care’’ şi-au luat zborul’’ spre alte ţări. Toamna este un anotimp plin de culoare, farmec, schimbare...
BUTNARU ADELINA
clasa a V a B
BUTNARU ADELINA
clasa a V a B
Toamna
foto: Nechita Gabriel, clasa a VIII a B
Toamna cu bune şi cu rele este fiica aurită a anului. Aceasta şi-a vărsat veşmântul brumăriu peste ţărmurile înfierbântate de căldura verii. Viile îşi poartă rodul lor bogat în struguri zemoşi. Trunchiurile copacilor aproape nu se mai văd în frunzele bătute de brumă. Vântul aspru se simte şi în adâncul inimilor noastre. Păsările înspăimântate de frigul toamnei, au plecat grăbite spre ţările calde. Codrul îmbătrânit de timp duce dorul căldurii si noi culegem roadele din grădină şi din câmp.
COŞTIUG ALINA
clasa a V a B
COŞTIUG ALINA
clasa a V a B
vineri, 11 noiembrie 2011
Toamna
Foto : NECHITA GABRIEL; clasa a VIII a B
31 octombrie 2011. Vântul bate uşor, frunzele galbene, maronii cad. Andrei, un băieţel foarte cuminte, se trezi, privi pe fereastra fumurie din camera lui şi observă că afară pomii păreau unşi cu lapte iar firele uscate de iarbă ziceai că erau unse cu smântână. Andrei merse la baie, se spălă pe mâini şi pe faţă şi se şterse să nu mai fie ud. Merse la masă, luă micul dejun împreună cu familia, apoi se îmbrăcă puţin mai gros deoarece afară era frig. În grădină, se minună foarte mult când văzu pomii unşi cu lapte, firele ierbii uscate unse cu smântână, florile unse cu var alb iar pe cerul albăstrui văzu deja păsările călătoare, care plecau în două rânduri spre ţările calde. Copilul mai stătu puţin afară, apoi merse în casă şi le povesti celorlalţi despre frumuseţea din grădină. Lui Andrei îi plăcu foarte mult că în dimineaţa aceea căzu bruma şi se bucură de o aşa minune.
NEAGU ALINA
clasa a V a B
marți, 8 noiembrie 2011
Dimineaţa devreme
foto: Nechita Gabriel, clasa a VIII a B
Era dimineaţă, soarele abia se vedea printre norii cenuşii. Dincolo de deal, se contura pădurea, învăluită de o ceaţă groasă, de n-o puteai tăia cu cuţitul. Vântul adia lin în jurul casei şi pe crengile copacilor. Luna dispărea încet pe cer, florile se deschideau zâmbind, iar ceva mai încolo izvorul curgea molcom printre pietrele tăcute, dealul cel cu multe lumini se arcuia uşor. Dimineaţa, oraşul se trezea la viaţă după o noapte lungă şi tăcută. Şi totul revenea la normal pentru o nouă zi agitată.
SURUGIU IOLANDA
clasa a V a B
Abonați-vă la:
Postări (Atom)