Satul meu, nu e prea mare, are case puține, păduri de foioase, brazi, pini. În sat nu mai sunt tradițiile străvechi. La Crăciun se umblă cu colinda, în noaptea de Anul Nou cu uratul, trupe cu urși, capre. La Paști se vopsesc ouă roșii, care simbolizează sângele lui Dumnezeu. În satul meu este doar un magazin, de unde își cumpără locuitorii cele necesare.
( Anonim )
În satul meu este o școală, unde domnii profesori se poartă frumos și încearcă pe cât posibil să ne facă să înțelegem viața; o biserică, unde doamna profesoară de religie ne duce o dată pe săptămână la un cerc de pictură. În sat se află și o seră lăsată de izbeliște, un dispensar unde locuitorii sunt tratați cu același respect, o echipă de fotbal Forestra Ciurea, iubită de mulți suporteri. În 1917, aici a avut loc un accident cu mulți morți și răniți.
( Anonim )
Satul meu nu este așa interesant, are doar o stradă numită Strada Arcașului, puține locuințe și o fabrică de cărămidă unde au lucrat înaintașii mei. Avem două biserici, una la deal și alta la vale, amândouă sunt frumoase și curtea acestora este mare. Unii săteni au plecat la muncă în străinătate să lucreze pentru a-și întreține copiii. Comuna are mai multe obiective: două școli, trei grădinițe, două dispensare, două farmacii, două secții de poliție, magazine, trei parcuri, o poștă, un cămin cultural, o primărie, o fântână arteziană.
( Anonim )
În localitate sunt două cabinete medicale, cu doctori foarte buni, un oficiu poștal , prin intermediul căruia putem trimite scrisori prietenilor din sate îndepărtate. Începând din aprilie 2004, comuna Ciurea face parte din Zona Metropolitană. Nu departe se află satul Hlincea cu Mănăstirea Hlincea, din secolul XVI. Conform recensământului din 2011, populația comunei se ridică la 11.640 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior. Majoritatea locuitorilor sunt români, cu o minoritate de romi. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși, cu o minoritate romano-catolică.
( Anonim )
Satul Ciurbești este un sat foarte frumos, așezat în apropierea pădurii. Un punct de atracție turistică a satului este Biserica de lemn, construită în anul 1806, care poartă hramul Sf. Nicolae și este unul din cele mai importante obiective din județul Iași. Satul Ciurbești este printre cele mai mari sate din comuna Miroslava. Sătenii își țin tradițiile din moși strămoși: hora satului, ziua satului care se desfășoară cu cântece și dansuri.
( Dumea Pavel, clasa a VIII a, Școala Lunca Cetățuii ).